ΗΧΩ - Εβδομαδιαια Εφημερίδα Φλώρινας
Κωσταντινουπόλεως 4, ΤΚ 53100 - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΛΛΑΣ, Τηλ: 23855.02269, 6975.985705
e-mail: i x o @ n e x t n e t . g r
ΗΧΩ - Εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας

Το blog-μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας. ixo blog, ηχω μπλογκ, ηχω blog
Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Είσοδος μελών ηλεκτρονικής έκδοσης | Το Blog μας (ηχώ-blog)
Γίνε μέλος μας στο facebook | Βρες μας στο Youtube

Αμύνταιο, το στολίδι της Φλώρινας

Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις Νομούς που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο Δήμος Αμυνταίου έχει έδρα την ομώνυμη κωμόπολη. Παλιά ανήκε στον Δήμο Φλώρινας, σήμερα αποτελεί ξεχωριστό δήμο αλλά συνεχίζει να ανήκει στην Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας. Ο Δήμος Αμυνταίου αποτελείται από 26 τοπικές κοινότητες (οικισμούς).


Χάρτης περιοχής Αμυνταίου & Φλώρινας

Βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού Φλώρινας. Η έκταση του δήμου είναι περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ ο συνολικός πληθυσμός του ανέρχεται σε περίπου 20.000 κατοίκους.

Τα μοναδικά γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής είναι αυτά που ουσιαστικά ορίζουν τα διοικητικά όρια του δημου. Έτσι έχουμε την οροσειρά "Βέρνον" ή "Βίτσι" στο βορειδυτικό τμήμα που αποτελεί σύνορο με τις γειτονικές περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς. Από την άλλη στο Βορειοανατολικό τμήμα κυριαρχούν το όρος "Βόρας" ή "Καϊμάκτσαλαν" και η λίμνη Βεγορίτιδα που αποτελεί φυσικό σύνορο με την περιοχή του Νομού Πέλλας. Στη Νότια πλευρά του δήμου βρίσκουμε τις λίμνες Ζάζαρη & Χειμαδίτιδα και το όρος "Ασκιο" ή "Σινιάτσικο" που αποτελούν τα φυσικά σύνορα με την περιοχή της Εορδαίας. Τέλος στα Ανατολικά προς την Εορδαία, υπάρχει το όρος "Βέρμιον".


Χάρτης δήμου Αμυνταίου

Η γεωγραφική θέση του Αμυνταίου θεωρείται κομβικής σημασίας αφού αποτελεί δίοδο κύριων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων επικοινωνίας με τις γειτονικές χώρες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Επίσης ο δήμος έχει κριθεί "Ενεργειακός Δήμος" και είναι μέλος του ομώνυμου δικτύου δήμων της Ελλάδας.

Σε αυτή τη ξεχωριστή γεωγραφική θέση οφείλει την εξέλιξη του και η πόλη του Αμυνταίου στη σύγχρονη εποχή. Τον 18ο αιώνα ήταν έναν μικρό αγροτικό οικισμό και σήμερα αποτελεί οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Η σημασία και η ιερότητα της περιοχής του Αμυνταίου πιστοποιείται από το μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων από διάφορες ιστορικές εποχές (από προϊστορική μέχρι την εποχή της αρχαίας Ελλάδας). Σύμφωνα με αρχαίες πηγές από την περιοχή διερχόταν η περίφημη ρωμαϊκή "Εγνατία Οδός" ενώ υπήρχαν λουτρά ξακουστά σε όλη την Ελλάδα και τις γύρω χώρες.

Το σύγχρονο Αμύνταιο έχει πληθώρα σύγχρονων υποδομών και εγκαταστάσεων. Αθλητικοί χώροι, πάρκινγκ, χώροι φιλοξενίας, σύγχρονες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποκομιδής απορριμάτων κλπ.


Αμύνταιο - Το κέντρο της πόλης

Κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, αναβιώνει στο Αμύνταιο το πανάρχαιο έθιμο που σήμερα έχει την τοπική ονομασία "Τσιριβάρβαρα". Κατά τη διάρκεια του εθίμου, ανάβουν μεγάλες φωτιές σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ υπάρχει άφθονο τσίπουρο & μεζέδες για τους επισκέπτες!

Επίσης πανάρχαια και γνωστή είναι η περιοχή του Αμυνταίου για το κρασί της και το σταφύλι της. Υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που παράγουν κρασί ανωτέρας ποιότητας, πιστοποιημένο και βραβευμένο κατά καιρούς σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς οίνου. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν συνδέσει το όνομα Αμύνταιο με το κρασί.

Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στο Αμύνταιο οδικώς καθώς αποτελεί κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Απέχει 33 χιλιόμετρα από την κοντινότερη πόλη την Φλώρινα, 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 140 περίπου από την Θεσσαλονίκη. Βέβαια υπάρχουν και τα ΚΤΕΛ Φλώρινας που εξυπηρετούν δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Ιωάννινα, Λάρισα κλπ. Τέλος το Αμύνταιο αποτελεί και στάση του σιδηρόδρομου. Είναι ο τελευταίος μεγάλος σταθμός πριν το τέλος του σιδηροδρομικού δρομολογίου στη Φλώρινα.

Περισσότερα για το Αμύνταιο μπορείτε να μάθετε από τους παρακάτω συνδέσμους:

Το site του δήμου Αμυνταίου

Online οδηγός Αμυνταίου

Το Αμύνταιο στη Wikipedia


Επιστροφή στη κορυφή >>> Είδες το ηχώ-δημοψήφισμα;;;
Εργαλεία Ιστοσελίδας...


Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Γίνε συνδρομητήςΓίνε συνδρομητής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (μόνο 2€/μήνα!) - Περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση σε μορφή pdf + μια σειρά από υπηρεσίες έξυπνης & άμεσης ενημέρωσης:


ΠΑΚΕΤΟ 1
Ετήσια Συνδρομή
24 20 €/έτος


ΠΑΚΕΤΟ 2
Συνδρομή 2 ετών
48 35 €/διετία!


ΠΑΚΕΤΟ 3
Μηνιαία Συνδρομή
2 €/μήνα

Το ήξερες ότι η συνδρομή στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι η μισή από την έντυπη έκδοση;
Ασφαλής πληρωμή συνδρομής στην εφημερίδα μας μέσω Paypal

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές είναι για κατόχους λογαριασμού Paypal. Αν δεν έχεις καλύτερα να ανοίξεις έναν (είναι δωρεάν!) για την ασφάλεια σου και για να κάνεις αγορές online... Στα ΠΑΚΕΤΑ 1 ↦ 2 γίνεται έκπτωση 4€ και 13€ αντίστοιχα! Αν δεν έχεις λογαριασμό Paypal και επιθυμείς να γίνεις συνδρομητής είτε της ηλεκτρονικής είτε της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.-

Περισσότερα για το πως να εγγραφείς στην Ηλεκτρονική ΗΧΏ


Προγράμματα έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης από την εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ειδήσεις από Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες - Οδικός Χάρτης
διαφημιστικές επιλογές εφημερίδα ηχώ φλώρινας ηχω ηχω διαφημίσου στην  εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: