ΗΧΩ - Εβδομαδιαια Εφημερίδα Φλώρινας
Κωσταντινουπόλεως 4, ΤΚ 53100 - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΛΛΑΣ, Τηλ: 23855.02269, 6975.985705
e-mail: i x o @ n e x t n e t . g r
ΗΧΩ - Εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας

Το blog-μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας. ixo blog, ηχω μπλογκ, ηχω blog
Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Είσοδος μελών ηλεκτρονικής έκδοσης | Το Blog μας (ηχώ-blog)
Γίνε μέλος μας στο facebook | Βρες μας στο Youtube

Αρχιτεκτονική της Φλώρινας

Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα αλλά και στους παρακείμενους μικρούς δρόμους συναντούμε σήμερα τα περισσότερα κτίσματα, που ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Τα κτίρια αυτά παρά τις μορφολογικές διαφορές στα επιμέρους στοιχεία, διατηρούν τα βασικά χαραακτηριστικά της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συναντάμε σε ολόκληρη τη Βαλκανική και αποτελούν τη φυσική συνέχεια της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου μας που έΧει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Διακρίνονται σε δυο κύριες κατηγόριες:

α. Τα λαϊκά πλατυμέτωπα σπίτια που δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά. ΚυρίαρΧο στοιχείο τους αποτελεί ο ημιυπαίθριος, η στοά, το χαγιάτι που πάντα στρέφεται προς την αυλή. Η κάτοψη είναι άλλοτε ορθογωνlκή και άλλοτε σε σχήμα Γ. Στο ισόγειο βρίσκονται οι αποθήκες και οι στάβλοι ενώ στον όροφο τα δωμάτια. Η μορφή τους είναι απλή με μικρά ανοίγματα. Κατασκευαστικά αποτελούνται από πέτρα άλλα κυρίως από πλίνθους και ξύλο. Λίγα δείγματα σώζονται σήμερα και ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να τα συναντήσει.

β. Τα αστικά αρχοντικά που αποτελούν εξέλιξη των λαϊκών. Η κάτοψη συνήθως είναι τετράγωνη με κεντρική σάλα και τέσσερα δωμάτια σε κάθε όροφο (συμμετρικός τύπος) αλλά δε λείπουν και τα πλατυμέτωπα και αυτά με κάτοψη σε σχήμα Γ. Το χαγιάτι έΧει δώσει τη θέση του στην κλειστή κεντρική σάλα που οδηγεί στα δωμάτια. Κύρια στοιχεία διαμόρφωσης της όψης είναι η συμμετρία, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές του ορόφου (σαχνισιά) και είναι αρκετές οι επιρροές από τη νεοκλασική αστική αρχιτεκτονική (αέτωμα, ψευδοκίονες στις γωνίες, επιστέψεις στα ανοίγματα κτλ). Τα κτίρια αυτής της κατηγορίας ανάγονται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Είναι ακόμα η εποχή, που ο λαϊκός τεχνίτης φιλτράρει τα μορφολογικά στοιχεία του νεοκλασικισμού και τα εντάσσει στις κατασκευές μαζί με τα στοιχεία της παράδοσης. Αρκετά από τα κτίρια αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα κυρίως κατά μήκος του ποταμού, τα περισσότερα εγκαταλειμμένα και ασυντήρητα. Ανάμεσά τους όμως υπάρχουν και κάποια που έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί.

Τα κτίρια και των δύο αυτών κατηγοριών κτίζονται τις περισσσότερες φορές στα όρια του οικοπέδου με το δρόμο, σχηματίζοντας συνεχή μέτωπα και προστατεύοντας κατά συνέπεια την ιδιωτική ζωή των κατοίκων. Έτσι δημιουργούνται εσωτερικές προστατευμένες αυλές.

Τα νεοκλασικά - εκλεκτικιστικά κτίρια που κτίστηκαν κύρια την περίοδο του μεσοπολέμου, χωρίς να λείπουν αρκετά παλιότερα παραδείγματα, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σε τύπους και μορφές. Αυτά που σώζονται σήμερα είναι πολύ περισσότερα από τα παραδοσιακά και μεγάλος αριθμός διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα εντοπίζουμε σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η συμμετρία, η μνημειακότητα και τα πολλά γύψινα -τραβηχτά- διακοσμητικά στοιχεία. Στην όψη τους συναντούμε συνήθως τριμερή διάταξη με τονισμένο τον κεντρικό άξονα συμμετρίας και ανοίγματα με τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα. Υλικό κατασκευής τους είναι η πέτρα, το ψημένο συμπαγές τούβλο, το ξύλο και το σίδερο για τη γεφύρωση των ανοιγμάτων. Σχεδόν άλα καλύmονται με κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες ως προς τη λειτουργία:
α. αυτά που αποτελούν μόνο κατοικία,
β. αυτά που στο ισόγειο έχουν καταστήματα ενώ στον όροφο έχουν χρήση κατοικίας και
γ. τα ισόγεια καταστήματα. Ως προς την εσωτερική διαρρύθμιση, παρουυσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία ειδικά αυτά που χρονικά κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1930, κυρίαρχος όμως τύπος είναι ο συμμετρικός με την κεντρική σάλα και εκατέρωθεν δωμάτια.

Πέρα από τα ιδιωτικά κτίσματα του παρελθόντος υπάρχουν στην πόλη και αρκετά δημόσιου χαρακτήρα. Τα παλιότερα από αυτά είναι ο λουτρώνας (χαμάμ) που βρίσκεται στην πλατεία δικαιοσύνης και τα ερείπια μουσουλμανικού μιναρέ στην οδό Παπακωνσταντίνου Νερέτης. Στα δύο άκρα της πόλης συναντούμε τις παλιότερες εκκλησίες, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Νικόλαο. Επίσης διατηρούνται σημαντικά δημόσια κτίρια, που ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον μεσοπόλεμο: Το σύνολο του Δικαστικού Μεγάρου, της παλιάς Νομαρχίας και του μικρού κτιρίου των φυλακών, που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της πόλης, το Δημαρχιακό Μέγαρο (αρχικά κατοικία), το σύνολο των κτιρίων της Γεωργικής Σχολής (σήμερα TEΙ), τα ξενοδοχεία Πανελλήνιο και Διεθνές (σήμερα με άλλες χρήσεις), το κτίριο της Οικοκυρικής Σχολής, η παλιά Ακαδημία, το συγκρότημα του Οικοτροφείου, η Εθνική Τράπεζα, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο και άλλα.Επιστροφή στη κορυφή >>> Είδες το ηχώ-δημοψήφισμα;;;
Εργαλεία Ιστοσελίδας...


Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Γίνε συνδρομητήςΓίνε συνδρομητής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (μόνο 2€/μήνα!) - Περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση σε μορφή pdf + μια σειρά από υπηρεσίες έξυπνης & άμεσης ενημέρωσης:


ΠΑΚΕΤΟ 1
Ετήσια Συνδρομή
24 20 €/έτος


ΠΑΚΕΤΟ 2
Συνδρομή 2 ετών
48 35 €/διετία!


ΠΑΚΕΤΟ 3
Μηνιαία Συνδρομή
2 €/μήνα

Το ήξερες ότι η συνδρομή στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι η μισή από την έντυπη έκδοση;
Ασφαλής πληρωμή συνδρομής στην εφημερίδα μας μέσω Paypal

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές είναι για κατόχους λογαριασμού Paypal. Αν δεν έχεις καλύτερα να ανοίξεις έναν (είναι δωρεάν!) για την ασφάλεια σου και για να κάνεις αγορές online... Στα ΠΑΚΕΤΑ 1 ↦ 2 γίνεται έκπτωση 4€ και 13€ αντίστοιχα! Αν δεν έχεις λογαριασμό Paypal και επιθυμείς να γίνεις συνδρομητής είτε της ηλεκτρονικής είτε της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.-

Περισσότερα για το πως να εγγραφείς στην Ηλεκτρονική ΗΧΏ


Προγράμματα έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης από την εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ειδήσεις από Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες - Οδικός Χάρτης
διαφημιστικές επιλογές εφημερίδα ηχώ φλώρινας ηχω ηχω διαφημίσου στην  εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: