ΗΧΩ - Εβδομαδιαια Εφημερίδα Φλώρινας
Κωσταντινουπόλεως 4, ΤΚ 53100 - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΛΛΑΣ, Τηλ: 23855.02269, 6975.985705
e-mail: i x o @ n e x t n e t . g r
ΗΧΩ - Εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας

Το blog-μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας. ixo blog, ηχω μπλογκ, ηχω blog
Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Είσοδος μελών ηλεκτρονικής έκδοσης | Το Blog μας (ηχώ-blog)
Γίνε μέλος μας στο facebook | Βρες μας στο Youtube

Φλώρινα, Ιστορία

Η πόλη της Φλώρινας είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη στις ανατολικές προσβάσεις του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο 660 μ. στο στόμιο μιας καταπράσινης χαράδρας την οποία διαρρέει ο μικρός ποταμός Σακουλέβας. Το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό ενώ η Φλώρινα αποτελεί μια απο τις πιο ψυχρές πόλεις της Ελλάδας. Ο πλυθησμός της πόλης είναι σήμερα περίπου 12.000 κάτοικοι. Η Φλώρινα αποτελεί διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο του νομού. Είναι επίσης κόμβος οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών με τις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και με τα γειτονικά κράτη της Αλβανίας και FYROM.

Αυτή είναι η ιστορία της.

Η περιοχή κατοικείται απο τα αρχαία χρόνια όπως καταμαρτυρούν τα ερείπια της ελληνιστικής πόλης στο λόφο του Αγ. Παντελεήμονα που αποτελούν σήμερα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Πολλά απο τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Επιπλέον υπάρχει και ο παραλίμνιος οικισμός του Αγ.Παντελεήμονα που βρίσκεται 3 χλμ. Δυτικά του σημερινού οικισμού. Τα ευρήματα εκεί μαρτυρούν οτι η περιοχή κατοικήθηκε τουλάχιστον απο το 5000 π.Χ. Μάλιστα ο εν λόγω οικισμός παρουσιάζει εκτεταμένη διάρκεια κατοίκησης η οποία καλύπτει χρονικά πάνω απο 5000 χρόνια και εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν της Νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού (6500 – 1200 π.Χ.)

Η ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας είναι ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν ευρήματα ανασκαφών διάσπαρτα σε ολόκληρο σχεδόν τον νομό με σημαντικότερα αυτά της Ελληνιστικής πόλης στη Φλώρινα, των Πετρών κοντά στο Αμύνταιο, του Αγ. Παντελεήμονα, του Αρμενοχωρίου και των ευρημάτων στις Πρέσπες. Τα ευρήματα χρονολογούνται απο την Πρωτοελλαδική και την Μεσοελλαδική εποχή μέχρι την Κλασική και την Ελληνιστική εποχή.

Στην αρχαιότητα η περιοχή λεγόταν Λυγκηστίς ή Λύγκος. Εκείνη την εποχή σπουδαιότερες πόλεις ήταν η Ηράκλεια που ίδρυσε ο Φίλιππος το 352 π.Χ. στη περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Φλώρινα, η Κέλλα (σημερινή Κέλλη), η Βεύο (σημερινή Βεύη) και η Μελιτώνα (σημερινή Μελίτη) με κατοίκους Έλληνες Δωρικής καταγωγής. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Ηροδότου για τη Λεβαία που βρίσκεται σήμερα κοντά στον Φιλώτα:
«Του δε Αλεξάνδρου τούτου έβδομος γενέτωρ Περδίκκας εσύ ο κτησάμενος... την τυραννίδα τρόπω τόδε εξ ’ργεως έφυγον ες Ιλλυριούς των Τημένου απογόνων τρεις αδελφέοι, Γουάνης τε και Αέροπος και Περδίκκας... απίκοντο ες Λεβαίαν πόλιν... οι δε απικόμενοι ες άλλην γην της Μακεδονίης οίκησαν πέλας των κήπων...»

Ιδρυτής της Λυγκηστικής δυναστείας ήταν ο Βρομερός, πατέρας του Αρραβαίου και παππου της Ευρυδίκης, γιαγιάς του Αλεξάνδρου του Γ’ του Μεγάλου. Ο Φίλιππος ο Β’ πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσάρτησε τη περιοχή στο βασίλειο της Μακεδονίας.

Το όνομα της οφείλεται στο μυθολογικό ήρωα Λύγκο ή στο σαρκοφάγο θηλαστικό Λύγκα. Στην ευρύτερη περιοχή ζούσαν οι Βρύγες που κατοικούσαν στις Πρέσπες πολύ πριν τη κάθοδο των Δωριέων. Η γη των Βρυγών αποτελούσε μέρος της αρχαίας Λυγκιστίδος. Ήταν πάντα αυτόνομο κράτος με δυναστεία που συγγένευε με τους Βακχιάδες της Κορίνθου.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής έπαιξε η αρχαία Εγνατία οδός. Το 148 π.Χ. όταν η Μακεδονία γίνεται Ρωμαϊκή επαρχία, η περιοχή της Φλώρινας υπάγεται στην 4η Τοπαρχία της «Άνω Μακεδονίας»

Η νεότερη Φλώρινα χτίστηκε τη Βυζαντινή εποχή στη θέση Χλωρό που πιθανόν να έχει σχέση και με την ονομασία της καθώς σε πολλά μέρη της Μακεδονίας λέγεται και φλωρός ή φλωρινός. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές για την σημαρινή ονομασία της:
- Σύμφωνα με τη μυθολογία η ονομασία «Φλώρινα» προέρχεται απο το όνομα του μυθικού Φλώριδος ο οποίος ήταν φίλος των βασιλιάδων Ίδα και Κάστορα.
- Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο ο ιστορικός Καντακουζηνός (14ος αιώνας) μνημονεύει τον «Φλερηνόν» ή «Χλερηνόν».
- Στα τουρκικά έγγραφα που έχει εκδώσει το Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου η «Φλώρινα» αναφέρεται συχνά.
- Στον «Κώδικα του Παρισιού» (14ος αιώνας) μαρτυρείται το «Κάστρο της Φλώρινας».
- Σε παρισινή γκραβούρα του 1684 αναφέρεται η «Florina».
- Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσεμπελή (17ος αιώνας) καταγράφει τη «Φιλορίνα» την «πόλη των φλουριών» ή των «πουλιών φλώρων».
- Ο Ρήγας Φεραίος αναφέρει την «Φιλουρίνα» στη «Μεγάλη Χάρτα» του.
- Σϋμφωνα με την πειστική ερμηνεία του ιστοριοδίφη Σωκράτη Λιάκου απο τη βυζαντινή ονομασία «Χλερηνός» προήλθε η αλβανόφωνη «Φολορίνα» ή «Φιλορίνα» δεδομένου οτι στη γραπτή τουρκική γλώσσα της Τουρκοκρατίας το φ- και το χ- γράφονται με τον ίδιο τρόπο. Έτσι προέκυψε προφανώς και η τελική ονομασία «Φλώρινα».
- Το βέβαιο είναι οτι η ονομασία «Χλερηνός» συγγενεύει νοηματικά και ηχητικά με την «Χλωρίδα», θεά της βλάστησης αλλά και με την «Flora», τη Χλωρίδα κατά τους Ρωμαίους. Οι ονομασίες αυτές δεν είναι άσχετες με την οργιώδη βλάστηση που υπήρχε στη περιοχή και καταπλακώθηκε απο βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η περιοχή της Φλώρινας αναφέρεται επίσης και σε Πατριαρχικά κείμενα που εκτός απο την ονομασία φανερώνουν και τη θρησκευτικότητα των κατοίκων.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η περιοχή εποικίστηκε απο τούρκικες οικογένειες. Η Φλώρινα αναφέρεται σε έγγραφα γραμμένα στα τουρκικά και στα ελληνικά και μάλιστα πολύ νωρίς κατα την Τουρκοκρατία, γεγονός που δηλώνει οτι η ελληνική γλώσσα και η γραφή διατηρούνται και δεν χάνονται. Απο το 18ο αιώνα ο χριστιανικός πλυθησμός της άρχισε να αυξάνεται και η πόλη να γίνεται τοπικό εμπορικό κέντρο. Σε όλο τον 18ο αιώνα η περιοχή της Φλώρινας δοκιμάστηκε απο τις τρομοκρατικές ενέργειες και τους ομαδικούς εξισλαμισμούς σε βάρος των χριστιανών κατοίκων της.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση οι κάτοικοι της πήραν ενεργό μέρος αναγκάστηκαν όμως να καταθέσουν τα όπλα τους και να δεχτούν αμνηστία μετά την εισβολή στη περιοχή χιλιάδων Τουρκαλβανών ατάκτων. Με την ίδρυση του Πανσλαβικού Κομιτάτου το 1862 και την αναγνώριση της Βουλγαρικής κοινότητας στη Φλώρινα σημειώθηκε ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στοιχείου στην πόλη που οξύνθηκε ιδιαίτερα με τη συνθήκη του Αγ. Στεφάνου το 1878 και την αναγνώριση της ηγεμονίας της Βουλγαρίας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η ίδρυση του Μακεδονικού κομιτάτου και η έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. Το 1865 ιδρύεται η «Νέα Φιλική Εταιρία» που προετοιμάζει την επανάσταση του 1878. Ο Καπετάν Ναούμης απαγάγει τον Καϊμακάμη της Φλώρινας, γεγονός μοναδικό που γίνεται θρύλος και τραγούδια. Το 1897 ο Καπετάν Κώττας, ο πρώτος Μακεδονομάχος συγκροτεί ανταρτικό σώμα. Το 1904 έρχεται στην περιοχή ο Παύλος Μελάς και αρχίζει η τελική φάση του ένοπλου αμυντικού Μακεδονικού Αγώνα. Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και μετά απο περιπλάνηση και συμπλοκή στα βουνά της περιοχής ο Πάυλος Μελάς σκοτώνεται και θάβεται πρόχειρα στη Σιάτιστα (σημερινός Μελάς). Οι σύντροφοι του μετέφεραν το κεφάλι του και το έθαψαν στον Αγ. Χαράλαμπο, περεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής Πισοδερίου.

Τελικά η πόλη της Φλώρινας απελευθερώνεται απο τον ελληνικό στρατό στις 7 Νοεμβρίου του 1912 ύστερα απο 527 χρόνια σκλαβιάς. Η ελευθερία αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ καθώς ακολουθεί ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ή Φλώρινα καταλήφθηκε απο τα Γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα. Το 1916 οι σύμμαχοι απελευθέρωσαν την Φλώρινα που για έναν περίπου μήνα κατείχαν οι Βούλγαροι. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ξακουστή είναι η Πρώτη Νίκη του ’40 κατά των ιταλικών στρατευμάτων απο το 33ο Σύνταγμα της Φλώρινας που γέμισε χαρά τους Έλληνες. Έπειτα ακολούθησε η γερμανική κατοχή. Με μέρες δραματικές για τον τόπο που δυστυχώς έμελλε να συνεχιστούν για άλλα πέντε χρόνια μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων τον Νοέμβριο του 1944. Το 1949 λήγει η εμφύλια σύρραξη που διαδραματίστηκε κυρίως σε αυτή την περιοχή. Την περίοδο 1951-1954 ο νομός Φλώρινας αποκτά τα σημερινά του όρια. Την δεκαετία του 1950 και 1960 η περιοχή της Φλώρινας υπέστη πληθυσμιακό πλήγμα αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Η.Π.Α, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία.

Στην εποχή μας η Φλώρινα δεσπόζει ώς ένας απο τους μικρούς ευρωπαϊκούς παράδεισους. Μάλιστα ο νομός Φλώρινας επιλέχθηκε ως ένας απο τους 10 καλύτερους αναδυόμενους αγροτοτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης σε σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του νομού και η βιοποικιλότητα του, η παράδοση του, τα τοπικά προϊόντα, η γαστρονομία και η οινοποιία καθώς και η τοπική αρχιτεκτονική αποτελούν στις μέρες μας τα δυνατά σημεία της περιοχής της Φλώρινας.Επιστροφή στη κορυφή >>> Είδες το ηχώ-δημοψήφισμα;;;
Εργαλεία Ιστοσελίδας...


Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Γίνε συνδρομητήςΓίνε συνδρομητής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (μόνο 2€/μήνα!) - Περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση σε μορφή pdf + μια σειρά από υπηρεσίες έξυπνης & άμεσης ενημέρωσης:


ΠΑΚΕΤΟ 1
Ετήσια Συνδρομή
24 20 €/έτος


ΠΑΚΕΤΟ 2
Συνδρομή 2 ετών
48 35 €/διετία!


ΠΑΚΕΤΟ 3
Μηνιαία Συνδρομή
2 €/μήνα

Το ήξερες ότι η συνδρομή στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι η μισή από την έντυπη έκδοση;
Ασφαλής πληρωμή συνδρομής στην εφημερίδα μας μέσω Paypal

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές είναι για κατόχους λογαριασμού Paypal. Αν δεν έχεις καλύτερα να ανοίξεις έναν (είναι δωρεάν!) για την ασφάλεια σου και για να κάνεις αγορές online... Στα ΠΑΚΕΤΑ 1 ↦ 2 γίνεται έκπτωση 4€ και 13€ αντίστοιχα! Αν δεν έχεις λογαριασμό Paypal και επιθυμείς να γίνεις συνδρομητής είτε της ηλεκτρονικής είτε της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.-

Περισσότερα για το πως να εγγραφείς στην Ηλεκτρονική ΗΧΏ


Προγράμματα έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης από την εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ειδήσεις από Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες - Οδικός Χάρτης
διαφημιστικές επιλογές εφημερίδα ηχώ φλώρινας ηχω ηχω διαφημίσου στην  εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: