ΗΧΩ - Εβδομαδιαια Εφημερίδα Φλώρινας
Κωσταντινουπόλεως 4, ΤΚ 53100 - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΛΛΑΣ, Τηλ: 23855.02269, 6975.985705
e-mail: i x o @ n e x t n e t . g r
ΗΧΩ - Εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας

Το blog-μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας. ixo blog, ηχω μπλογκ, ηχω blog
Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Είσοδος μελών ηλεκτρονικής έκδοσης | Το Blog μας (ηχώ-blog)
Γίνε μέλος μας στο facebook | Βρες μας στο Youtube

Φλώρινα, Πληροφορίες


Φλώρινα, Γενικά
Εκπαίδευση
Υγεία
Τύπος - εκδόσεις - Ραδιόφωνο - Τηλεόραση
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Τουρισμός

Φλώρινα, Γενικά

Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις Νομούς που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Προσδιορίζεται βόρεια από τη γείτονα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυτικά από την όμορη Αλβαανία. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί το σημείο επαφής των τριών κρατών, το τριεθνές.

Προς την ελληνική ενδοχώρα η Φλώρινα συνορεύει με τους Νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Ο Νομός αποτελείται από οκτώ Δήμους: Αετού, Αμυνταίου, Κλεινών, Μελίτης, Περάάσματος, Πρεσπών, Φιλώτα, Φλώρινας και τέσσερις Κοινότητες Βαρικού, Κρυσταλλοπηγής, Λεχόβου, Νυμφαίου.

Έκταση 1.924 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πλούσιες εναλλαγές τοπίων, υψόμετρο 650 μέτρων, που φτάνει στα 2.524 μέτρα στην κορυφή του Βόρα. Μορφολογικά, ο Νομός έχει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα. Η συμπαγής ορεινή μάζα του βόρειου-βορειοδυτικού τμήματος αποτελείται από τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνον και Βόρας, που ΟΙ ορεινοί όγκοι τους καταλήγουν στις εύφορες πεδιάδες των Πρεσπών. Έξι λίμνες, ο σπάνιος υδροβιότοπος των Πρεσπών σε συνδυασμό με το κλίμα και τις εναλλαγές του τοπίου, κάνουν την περιοχή πρόκληση για τον επιισκέmη.

Το κλίμα του Νομού επηρεάζεται από τη γεωγραφική και υψομετρική θέση της περιοχής, σε συνδυασμό με τους μεγάλους ορεινούς όγκους και την παρουσία των λιμνών στις Πρέσπες και στην περιοχή του Αμυνταίου. Το κλίμα είναι καθαρά ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες,

πολλές βροχοπτώσεις και Χιόνια και μέση ετήσια θερμοκρασία Ι 1,5° C, αν και υπάρχει αισθητή διααφορά μεταξύ των τριών υψιπέδων Αμυνταίου, Φλώρινας και Πρεσπών. Η παρουσία των λιμνών επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα των γειτονικών τους περιοχών, προσφέροντας ηπιότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και κατά μεγάλες περιόδους ολικού παγετού οι μικρότερες παγώνουν.

Πληθυσμός 54.768 κάτοικοι, 0,5% του πληθυυσμού της χώρας, κατανεμημένοι σε ένα αστικό κέντρο, την πόλη της Φλώρινας (14.279 κάτοικοι), ένα ημιαστικό, το Αμύνταιο (3.636 κάτοικοι) και σε 88 συνολικά κοινότητες, με πληθυσμούς που κυμαίίνονται από έναν (Μηλιώνας Πρεσπών) έως 1.821 κατοίκους (Φιλώτας).

Φλώρινα - πληροφορίες 1

Οι σημερινοί Φλωρινιώτες προέρχονται από την ανάμιξη των παλαιότερων κατοίκων της περιοΧής με τις προσφυγικές μάζες (Μοναστηριώτες, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Ηπειρώτες), που εγκαταστάθηκαν στη Φλώρινα στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.

Ο Νομός υπέστη μεγάλες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού τις δεκαετίες του '50 και του '60, αποτέλεσμα της εσωτερικής (προς τα μεγάλα αστικά κέντρα) και εξωτερικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) μετανάστευσης και προσφυγιάς, που οφείλεται στις δυσμενείς πολιτικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ξένης κατοχής, της μετέπειτα εμφύλιας διαμάχης, αλλά και της στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης.

Οι οικονομικές δραστηριότητες, που καθορίζονται από τη γεωγραφική θέση, το υπέδαφος, τη γεωμορφολογία και το κλίμα, παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα:

Η γεωργία (αν και ο γεωργικός κλήρος είναι κατακερματισμένος, 48 στρέμματα κατά μέση γεωργική εκμετάλλευση) και η κτηνοτροφία αποτελούν τους πιο δυναμικούς κλάδους του Πρωτογενή τομέα, που με την αλιεία, την εκμετάλλευση των δασών και τα ορυχεία συμμετέχουν με 30% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) του Νομού και τον χαρακτηρίζουν ως κατεξοχήν γεωργοκτηηνοτροφικό Νομό.

Βασικότερα προϊόντα: μαλακό και σκληρό σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, φασόλια (εξαιρετικής ποιότητας), ζαχαρότευτλα, μηδική, πατάτες, φράουλες, σταφύλια (από τα οποία παράγονται τα Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας κρασιά του Αμυνταίου), κουνουπίδια, πράσα, λάχανα, ντομάτες, κρεμμύδια και οι πιπεριές, μήλα, αχλάδια, κάστανα, καρύδια Κ.ά.

Εξάλλου, στο Νομό παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε χιλιάδες τόνους.

Τα κυριότερα αλιεύματα από τις έξι συνολικά λίμνες είναι: γριβάδι, κορέγονος, τσιρόνια, χέλια, τσουκάνια, κέφαλοι, γουλιανοί, τούρνες, πλατίκες.

Φλώρινα - πληροφορίες 2

Ικανοποιητική είναι και η ετήσια παραγωγή από την εκμετάλλευση των δασών που διακρίνονται σε δημόσια σε ποσοστό 43%, κοινοτικά 39% και 13% ιδιωτικά. Τα δασικά προϊόντα είναι κυρίως ξυλεία πλατύφυλλων και καυσόξυλα εμπορίου.

Ο Δευτερογενής τομέας, με ποσοστό 25% στο Α.Ε.Π. του Νομού, έΧει κυριότερους τους κλάδους της μεταποίησης, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και των κατασκευών. Στα 1938 ιδρύθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας. Στα 1986 άρΧισε να λειτουργεί η Βιομηχανική ΠεριοΧή της Φλώρινας. Σήμερα, δραστηριοποιούνται στο Νομό 600-650 μεταποιητικές επιχειρήσεις. Από αυτές 17% επί του συνόλου δραστηριοποιούνται στον κλάδο ξύλου και επίπλου, 17% στον κλάδο μετάλλλου, 15% στον κλάδο τροφίμων και ποτών (μεταξύ αυτών τα ονομαστά κρασιά Αμυνταίου και τα γνωστά αναψυκτιικά με φυσικό ανθρακούχο νερό), 14% στον κλάδο των κατασκευών και μεταφορικών μέσων και 9% στους κλάάδους ύφανσης / υπόδησης / ένδυσης.

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιείται κυρίως η Δ.Ε.Η., η οποία λειτουργεί τον Ατμό-Ηλεκτρικό Σταθμό (Α.Η.Σ.) Αμυνταίου - Φιλώτα συνολικής ισχύος 600MW και απασχολεί 830 εργαζόμενους. Πρόσφατα άρχισε τη λειτουργία της η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας, ο Α.Η.Σ. Μελίτης - Αχλάδας, συνολικής ισχύος 330 MW.

Ο Τριτογενής τομέας, με ποσοστό 45% στο Α.Ε.Π. του Νομού, περιλαμβάνει στον κλάδο του εμπορίου 917 εμποορικά καταστήματα. Επίσης, λειτουργούν 391 καταστήματα ψυχαγωγίας και αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου Κ.ά.


Εκπαίδευση

Στο Νομό λειτουργούν 63 Νηπιαγωγεία, 65 Δημοτικά σχολεία, 18 Γυμνάσια από τα οποία ένα Μουσικό στο Αμύνταιο, ένα Εκκλησιαστικό και ένα Εσπερινό στη Φλώρινα. Επίσης λειτουργούν 7 Ενιαία Λύκεια, 3 Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ένα Εκκλησιαστιικό και ένα Εσπερινό Λύκειο.

Στην πόλη της Φλώρινας εδρεύουν: Τα Τμήματα Βαλκανικών Σπουδών, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Τα Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας διατηρούν στην πόλη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με Τμήμα Εμπορίας και ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών προϊόντων, Ζωικής παρααγωγής και Φυτικής παραγωγής.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα», που διαθέτει παράρτημα και κινητή μονάδα, οι Βιβλιοθήκες της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και των Δήμων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, των Τ.Ε.Ι. και οι εξειδικευμένες των Πολιτιστικών Συλλόγων, καλύπτουν τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού και ικανοποιούν τους φίλους του βιβλίου.


Υγεία

Ο Νομός διαθέτει ικανοποιητικό δίκτυο ιατροοφαρμακευτικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα λειτουργούν:

Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο στην πόλη της Φλώριινας, Κέντρο Υγείας στο Αμύνταιο, Πολυ-ιατρείο του Ι.Κ.Α. στη Φλώρινα, και 22 Αγροτικά Ιατρεία σε μεγάλες Κοινότητες.


Τύπος - εκδόσεις - ραδιόφωνα - τηλεόραση

Στο Νομό εκδίδονται 2 ημερήσιες εφημερίδες, Ο Πολίτης και Ελεύθερο Βήμα. Οι εβδομαδιαίες είναι τέσσερις αρχαιότερη το Έθνος (193 Ι), η Φωνή της Φλωρίνης, ο Παρατηρητής και νεότερη η εφημερίδα ηχώ.

Δύο Σύλλογοι, ο «Φ.Σ.Φ. Αριστοτέλης» και η "Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών" εκδίδουν ομώνυμα Περιοδικά, με αρχαιότερο αυτό του Aρισroτέλη (1957).

Κυκλοφορούν επίσης 15νθήμερες ή μηνιαίες εκδόσεις από πολιτιστικούς συλλόγους και μαθητικές κοινότητες.

Εκδόσεις βιβλίων, ειδικού τοπικού ενδιαφέροντος πραγματοποιούν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τ.Ε.Δ.Κ., οι Δήμοι, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ο Οργανιισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Πρέσπες».

Τοπικά εκπέμπουν 8 ραδιοσταθμοί: Ο Ακριτικός FM (95,6), η Ε.Ρ.Α. Φλώριvας (96,6 & 99,1), το Κανάλι 3 Λεχόόβου (103,3 & 104), το Ράδιο Αίνιγμα (88,0), το Ράδιο Φλώρινα (101,5), ο Ρ/Σ Aμυvταίoυ (91.2), ο Ρ/Σ Ιεράς Μητροπόλεως (94,1, 98.3 & 98,8) και ο Ρ/Σ Λεχόβου (97,1 & 97,7).

Στην Φλώρινα εδρεύει κλιμάκιο της ΕΤ3 και υπάρχει μόνιμος ανταποκριτής του West Channel, καναλιού που εδρεύει στην Κοζάνη.


Πολιτισμός

Σταυροδρόμι πληθυσμών και πολιτισμών η Φλώρινα, διαθέτει πολύμορφη πολιτιστική κληρονομιά και σύνθετη πολιτισμική ταυτότητα: Φλωριναίοι καλλιτέχνες είναι καταξιωμένοι σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Την πολιτιστική υποδομή στο Νομό αποτελούν ιδίως τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά μνημεία των ελληνιστικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Τα Μουσεία (Αρχαιολογικό. Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων), οι επισκέψιμες Λαογραφικές Συλλογές που συνεργάζονται μεταξύ τους. Πληθώρα πολιτιστικών συλλόγων με εύρος εκδηλώσεων, όπως ο «Αριστοτέλης», ο «Αμύντας» Αμυνταίου, η «Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας», Κ.ά.

Τα διατηρητέα κτίρια, μακεδονίτικης και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που έχουν προκαλέσει έντονο επιστημονικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Φλώρινα - πληροφορίες 3

Το Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας με έδρα την πόλη και παράρτημα στο Αμύνταιο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, όπου τρεις βραδιές τη βδομάδα η Λέσχη Πολιτισμού προβάλλει κινηματοογραφικές ταινίες και το Πολύκεντρο Αμυνταίου.

Τα εργαστήρια των Φλωριναίων ζωγράφων και τα αξιόλογα υπαίθρια γλυπτά.

Η συγγραφική παραγωγή λογοτεχνών και λαογράφων. Οι τοπικοί μουσικοί και οι ορχήστρες με τα χάλκινα.

Τα ποικίλα χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών.

Οι εθιμικές εκδηλώσεις (όπως οι «Φλωρινιώτικες φωτιές» που ανάβονται στις συνοικίες της πρωτεύουσας τα μεσάνυχτα της προπαραμονής των Χριστουγέννων).

Οι σύγχρονες οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαίες τις διεθνείς «Πρέσπες» κάθε Αύγουστο, Κ.ά.


Αθλητισμός

Αρκετές αλλά και χαρακτηηριστικές είναι οι αθλητικές δραστηριότητες του Νομού Φλώρινας. Οι Χιονοδρομίες και η Ξιφασκία είναι οι αθλοπαιδιές, που έχουν κερδίσει πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις για τη Φλώρινα. Φλωριναίοι χιονοδρόμοι εκπροσώπησαν τη χώρα σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώώνες και η ξιφασκία μετρά πολλές Πρώτες Πανελλήνιες νίκες. Ο Σύλλογος Ορειβαασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας (Σ.ο.χ.), ασχολείται με τις χιονοδρομίες. Η Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (Γ.Ε.Φ.), άρχισε την ξιφασκία στη Φλώρινα και σήμερα μαζί με τον Όμιλο Ξιφασκίας Φλώρινας (ο.ΞΙ.Φ.) συνεχίζουν την παράδοση.

Εντυπωσιακή η διαδρομή της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του «Φιλυριακού», που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας καθώς και η ομάδα χειροσφαίρισης κορασίδων του «Αμύντα» Αμυνταίου. Συνολικά στο Νομό δραστηριοποιούνται 70 αθλητικά σωματεία και ασχολούνται με τον στίβο, το ποδόσφαιρο, την ξιφασκία, την πετοσφαίριση, την καλαθοσφαίριση, τη χιονοδρομία, την πάλη και τις πολεμικές τέχνες.


Τουρισμός

Ο φυσικός πλούτος του Νομού και η ποικιλομορφία του, το κλίμα, το αλπικό περιβάλλον και τα παραδοσιακά στοιχεία έκαναν τη Φλώρινα ιδανικό τόπο για χειμερινό και θερινό τουρισμό.

Φλώρινα - πληροφορίες 4

Οι υποδομές για την υποδοχή και παραμονή των επισκεπτών βελτιώνονται διαρκώς. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, με την αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων (Leader, Interreg, Π.Ε.Π., κ.ά.) έχει συμπληρωθεί σημαντικά ο τουριστικός ιστός της περιοχής. Τα σημαντικότερα τουριστικά πλεονεκτήματα του τόπου είναι:

Τρεις ορεινοί όγκοι, έξι λίμνες, σαφής, έντονη διάκριση των τεσσάρων εποχών, το φυσικό περιβάλλον, το χιονοοδρομικό κέντρο, τα διεθνή ορειβατικά μονοπάτια, οι δυναατότητες για εναλλακτικές μορρφές τουρισμού, οι υποδομές και οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν δύο από τις σπουδαιότερες σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (ο Αρκτούρος και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών).

Φλώρινα - πληροφορίες 5

Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ευρήματα, οι ιστορικοί τόποι, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα ιστορικά κτίρια (μακεδονίτικης ή νεοκλασικής αρχιτεκτονικής), τα μουσεία.

Η διασυνοριακή θέση, η δυνατότητα μικρών εκδρομών στις γείτονες Χώρες που προσφέρεται από τα τοπικά τουριστικά γραφεία, τα εργαστήρια των καλλιτεΧνών, το Δίκτυο Λαογραφικών Συλλογών, η πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, οι εθιμικές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι δρόμοι του κρασιού, τα τοπικά προϊόντα και οι ξεχωριστές βαλκανικές γεύσεις.


Επιστροφή στη κορυφή >>> Είδες το ηχώ-δημοψήφισμα;;;
Εργαλεία Ιστοσελίδας...


Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Γίνε συνδρομητήςΓίνε συνδρομητής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (μόνο 2€/μήνα!) - Περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση σε μορφή pdf + μια σειρά από υπηρεσίες έξυπνης & άμεσης ενημέρωσης:


ΠΑΚΕΤΟ 1
Ετήσια Συνδρομή
24 20 €/έτος


ΠΑΚΕΤΟ 2
Συνδρομή 2 ετών
48 35 €/διετία!


ΠΑΚΕΤΟ 3
Μηνιαία Συνδρομή
2 €/μήνα

Το ήξερες ότι η συνδρομή στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι η μισή από την έντυπη έκδοση;
Ασφαλής πληρωμή συνδρομής στην εφημερίδα μας μέσω Paypal

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές είναι για κατόχους λογαριασμού Paypal. Αν δεν έχεις καλύτερα να ανοίξεις έναν (είναι δωρεάν!) για την ασφάλεια σου και για να κάνεις αγορές online... Στα ΠΑΚΕΤΑ 1 ↦ 2 γίνεται έκπτωση 4€ και 13€ αντίστοιχα! Αν δεν έχεις λογαριασμό Paypal και επιθυμείς να γίνεις συνδρομητής είτε της ηλεκτρονικής είτε της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.-

Περισσότερα για το πως να εγγραφείς στην Ηλεκτρονική ΗΧΏ


Προγράμματα έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης από την εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ειδήσεις από Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες - Οδικός Χάρτης
διαφημιστικές επιλογές εφημερίδα ηχώ φλώρινας ηχω ηχω διαφημίσου στην  εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: