ΗΧΩ - Εβδομαδιαια Εφημερίδα Φλώρινας
Κωσταντινουπόλεως 4, ΤΚ 53100 - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΛΛΑΣ, Τηλ: 23855.02269, 6975.985705
e-mail: i x o @ n e x t n e t . g r
ΗΧΩ - Εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας

Το blog-μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας. ixo blog, ηχω μπλογκ, ηχω blog
Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Είσοδος μελών ηλεκτρονικής έκδοσης | Το Blog μας (ηχώ-blog)
Γίνε μέλος μας στο facebook | Βρες μας στο Youtube

Γιορτές της Φλώρινας


Χριστουγεννιάτικες Φωτιές της Φλώρινας
Μπαμπάρια
Τσίρι Τσίρι Βάρβαρα
Καρναβάλι Ξινού Νερού
Λυγκήστεια
Πρέσπεια

Χριστουγεννιάτικες Φωτιές της Φλώρινας
Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές. Έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε γενιά το περιέλαβε με μοναδική αγάπη και το προσάρμοσε στην εποχή της. Οι φωτιές αυτές είναι κομμάτι της ζωής του κάθε Φλώρινιώτη. Μπορεί να έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εκδηλώσεις, στη λατρεία του ήλιου. Στην εποχή μας ωστόσο είναι συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο μικρό Χριστό και την αναγγελία της γέννησης του Σωτήρα του ανθρώπου. Γι’ αυτό μόλις σημάνει μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, κάθε γειτονιά της πόλης ρίχνεται στον δικό της αγώνα. Η προετοιμασία για το άναμμα της φωτιάς κρατάει καιρό. Ομάδες παιδιών αλλά και μεγαλύτεροι, αφού επιλέξουν ασφαλές μέρος φύλαξης, αποθηκεύουν τόνους ξύλα που κόβουν κυρίως απο το βουνό. Για κάθε βράδυ ορίζεται ένας φύλακας των ξύλων γιατί καιροφυλαχτούν ομάδες παιδιών απο τις διπλανές γειτονιές που δεν θα διστάσουν να κλέψουν τα ξύλα. Αλοίμονο σε αυτόν που δεν θα καταφέρει να περισώσει την τιμή της γειτονιάς. Θα είναι μεγάλη ντροπή αλλα και έπαινος για αυτούς που θα καταφέρουν να κλέψουν τα ξύλα χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση. Λέγεται οτι οι ανίκανοι σκοποί παλιότερα δεν τολμούσαν να πάνε ούτε σχολείο.

Μπαμπάρια
Κάθε πρωτοχρονιά ο καθένας έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει και να απολαύσει ένα έθιμο τόσο παλαιό όσο και οι διονυσιακές λατρείες που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για τα Μπαμπάρια. Αλλοι λένε οτι το έθιμο έχει Ρωμαϊκές ρίζες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι οτι τα Μπαμπάρια υμνούν το ξύπνημα της γής και την καρποφορία της. Πρώτη ημέρα του έτους και του Γενάρη... Κεντρικός ήρωας του δρώμενου είναι η γυναίκα-νύφη, σύμβολο γονιμότητας, και η αρπαγή της απο τους «κακούς». Οι συμμετέχοντες είναι άνδρες μεταμφιεσμένοι. Οι στολές και οι προσωπίδες είναι απο προβιές αρνιού. Για να είναι πιο τρομαχτικοί προσθέτουν διάφορα στις στολές τους όπως κουδούνια και ξερές κόκκινες πιπεριές αλλά και φασόλια γίγαντες για δόντια. Η ομάδα αποτελείται απο 10-15 νέους που φορούν τη λινή πουκαμίσα, αμάνικο γιλέκο και μαύρες υφαντές περικνημίδες, την προβιά, ζώνονται στη μέση τους μεγάλα κουδούνια και κρατούν χοντρά ξύλα. Κάθε μέλος επιφορτίζεται με ένα καθήκον... Εμπροσθοφυλακή, οπισθοφυλακή, πλαϊνή φύλαξη της νύφης γιατί καραδοκούν οι «κακοί» και ο Καμπούρης. Πρέπει να την παραδώσουν σώα και ανέγγιχτη στο γαμπρό ο οποίος διαφέρει απο τα παλικάρια γιατί κρατάει ένα ξύλο που έχει πάνω του μικρά κουδουνάκια. Στο δρώμενο παρουσιάζονται επίσης ο παππούς, η γιαγιά, ο παπάς με το θυμιατό του, ο γιατρός με τα εργαλεία του και ο κουρελής που συνέχεια πειράζει τη νύφη (Καμπούρης). Η νύφη στη πραγματικότητα είναι κι αυτή άνδρας μεταμφιεσμένος με τοπική νυφιάτικη ενδυμασία. Επίσης φοράει και κουδουνάκια. Η ομάδα μπαίνει στα σπίτια και οι νοικοκυραίοι οφείλουν να δώσουν το 1/10 της σοδειάς τους σε τσίπουρο, χοιρινό κρέας, λουκάνικα, κρεμμύδι, ψωμί και κρασί. Όλα αυτά συμβαίνουν υπο τους ήχους της γκάιντας, του νταουλιού και της φλογέρας. Το αποκορύφωμα είναι το ξυλοφόρτωμα των «κακών μνηστήρων» της νύφης και του καμπούρη σε σημείο που πολλές φορές οι νέοι να είναι μαυρισμένοι απο το ξύλο αλλά αυτό είναι μονάχα φήμη.

Τσίρι Τσίρι Βάρβαρα
Τα «Τσίρι Τσίρι Βάρβαρα» είναι έθιμο που γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε έτους στη περιοχή του Αμυνταίου και έχει Ρωμαϊκές καταβολές. Η Χριστιανική έκδοση θέλει το έθιμο να γιορτάζεται προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας που σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Η προετοιμασία ξεκινάει μέρες πριν απο τις παρέες της κάθε γειτονιάς να μαζεύουν ξύλα ώστε η φωτιά που θα ανάψουν να είναι η ψηλότερη. Μετά το άναμμα των φωτιών ακολουθεί γλέντι με τα χάλκινα της περιοχής γύρω απο τις φωτιές μέχρι το ξημέρωμα.

Καρναβάλι Ξινού Νερού
Ο πολύ γνωστός για τις φυσικές πηγές του οικισμός του Ξινού Νερού διοργανώνει κάθε χρόνο ένα καρναβάλι με πολλούς μεταμφιεσμένους, με άρματα και με κρασί Αμυνταίου να ρέει άφθονο. Έτσι οι νέοι αποτείνουν φόρο τιμής στο θεό Διόνυσο σε ένα καρναβάλι που αποτελεί το μόνο οργανωμένο στον νομό. Δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις δίνουν οι απόδημοι της Φλώρινας που τιμούν τον τόπο με την παρουσία τους κάθε χρόνο.

Λυγκήστεια
Οι τοπικές αρχές ώς ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους απόδημους της Φλώρινας διοργανώνουν το πρώτο δεκαήμερο κάθε Αυγούστου τα Λυγκήστεια. Το έθιμο γίνεται προς τιμήν των ξενιτεμένων εντός και εκτός συνόρων της χώρας. Όλοι αυτοί έχουν κάθε χρόνο ένα ραντεβού. Η γιορτή περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές βραδιές με διάσημους Έλληνες τραγουδιστές αλλά και Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, εικαστικές εκθέσεις. Η Φλώρινα αποτελεί άλλωστε ένα εικαστικό μουσείο απο μόνη της. Έτσι οι αρχές τιμούν τους αποδήμους. Οι επισκέπτες είναι χιλιάδες, Έλληνες και ξένοι συρρέουν στη Φλώρινα ως τουρίστες για να απολαύσουν τα δρώμενα αυτού του πολύ σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος.

Πρέσπεια
Ο τόπος και οι άνθρωποι του. Η φύση και το πνεύμα. Η πρώτη χειρονομία του έλλογου ανθρώπου που μετουσιώνεται σε τέχνη. Σε Τέχνη και σε Λόγο. Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» ή «Πρέσπεια» γενημμένες με το τέλος του ψυχρού πολέμου, την πτώση των ιδεολογιών σήμερα είναι πιο γνωστές απο ποτέ στο πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό. Δεν υπηρξαν ποτέ απλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις γιατί απο την γέννηση τους υπήρχαν σε αυτές η Ειρήνη, η Συνεργασία, η Συνύπαρξη, η Ανθρωπιστική Προσφορά. «Πρέσπεια»: οι εκδηλώσεις που μέσα απο τις διακρατικές επαφές υψηλού επιπέδου κυοφορείται το τέλος των εχθροπραξιών και γεννιέται η αδελφοσύνη των λαών. Το σημείο συνύπαρξης της πολιτιστικής δημιουργίας, Οι εκδηλώσεις αλλά και ο τόπος που διεξάγονται έχει τιμηθεί απο τους κορυφαίους της Τέχνης, των Γραμμάτων, του Αθλητισμού, της Πολιτικής αλλά και της Θρησκείας.Επιστροφή στη κορυφή >>> Είδες το ηχώ-δημοψήφισμα;;;
Εργαλεία Ιστοσελίδας...


Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Γίνε συνδρομητήςΓίνε συνδρομητής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (μόνο 2€/μήνα!) - Περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση σε μορφή pdf + μια σειρά από υπηρεσίες έξυπνης & άμεσης ενημέρωσης:


ΠΑΚΕΤΟ 1
Ετήσια Συνδρομή
24 20 €/έτος


ΠΑΚΕΤΟ 2
Συνδρομή 2 ετών
48 35 €/διετία!


ΠΑΚΕΤΟ 3
Μηνιαία Συνδρομή
2 €/μήνα

Το ήξερες ότι η συνδρομή στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι η μισή από την έντυπη έκδοση;
Ασφαλής πληρωμή συνδρομής στην εφημερίδα μας μέσω Paypal

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές είναι για κατόχους λογαριασμού Paypal. Αν δεν έχεις καλύτερα να ανοίξεις έναν (είναι δωρεάν!) για την ασφάλεια σου και για να κάνεις αγορές online... Στα ΠΑΚΕΤΑ 1 ↦ 2 γίνεται έκπτωση 4€ και 13€ αντίστοιχα! Αν δεν έχεις λογαριασμό Paypal και επιθυμείς να γίνεις συνδρομητής είτε της ηλεκτρονικής είτε της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.-

Περισσότερα για το πως να εγγραφείς στην Ηλεκτρονική ΗΧΏ


Προγράμματα έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης από την εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ειδήσεις από Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες - Οδικός Χάρτης
διαφημιστικές επιλογές εφημερίδα ηχώ φλώρινας ηχω ηχω διαφημίσου στην  εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: