ΗΧΩ - Εβδομαδιαια Εφημερίδα Φλώρινας
Κωσταντινουπόλεως 4, ΤΚ 53100 - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΛΛΑΣ, Τηλ: 23855.02269, 6975.985705
e-mail: i x o @ n e x t n e t . g r
ΗΧΩ - Εβδομαδιαία εφημερίδα της Φλώρινας

Το blog-μπλογκ-ιστολόγιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας. ixo blog, ηχω μπλογκ, ηχω blog
Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Είσοδος μελών ηλεκτρονικής έκδοσης | Το Blog μας (ηχώ-blog)
Γίνε μέλος μας στο facebook | Βρες μας στο Youtube

Πρέσπες, Φλώρινα


Περιγραφή της περιοχής των Πρεσπών
Η φύση των Πρεσπών
Εγκατελειμμένα χωριά στις Πρέσπες
Οι Εκκλησίες των Πρεσπών
Αλλα μέρη προς επίσκεψη στις Πρέσπες
Τα μαγικά μονοπάτια των Πρεσπών
Τα εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα των Πρεσπών

Περιγραφή της περιοχής των Πρεσπών

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων, περικυκλωμένη απο βουνά και αποτελεί σημαντικό εθνικό πάρκο λόγω της βιοποικιλότητας της και των ενδειμικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η περιοχή γύρω απο τις λίμνες είναι διασυνοριακό πάρκο που μοιράζεται ανάμεσα σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και την FYROM.

Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να καταλάβουν οι επισκέπτες ότι έχουν έρθει σε ένα μέρος, το οποίο έχει τη δική του, μοναδική προσωπικότητα. Οι Πρέσπες είναι μέρος για όσους αγαπούν τη φύση και τις εξωτερικές δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να εκτιμήσει με όλες του τις αισθήσεις, σαν να είναι σχεδιασμένο να μας τραβήξει κοντά του και να μας θυμίσει ότι είμαστε κι εμείς κομμάτι της φύσης.

Φλώρινα - Πρέσπες α

Οι Πρέσπες είναι ένα μέρος όπου φύση, τέχνη και ιστορία συναντιούνται μέσα και γύρω απο τις λίμνες. Στα χωριά της περιοχής, θα βρείτε φιλόξενους ανθρώπους και αξίζει να σταματήσετε για λίγο και να ακούσετε τις ιστορίες τους αλλά και τις ιστορίες του τόπου.

Οι επισκέπτες μπορούν να μοιραστούν κάποιες απο τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων της περιοχής, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τις εποχές του χρόνου. Οι δραστηριότητες αυτές διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή στις Πρέσπες. Οι τρεις βασικές, παραδοσιακές ασχολίες στην περιοχή είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και το ψάρεμα.

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που σας οδηγούν στη καρδιά της φύσης: πάνω στα ψηλά βουνά ή σε παλιά εγκαταλειμμένα χωριά τα οποία επιστρέφουν σιγά σιγά στην αγκαλιά της φύσης.

Όσοι επισκέπτονται τις Πρέσπες θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων της περιοχής και στη διατήρηση ενός καθαρού και βιώσιμου οικοσυστήματος στις Πρέσπες, έτσι ώστε όταν επιστρέψουν σε αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη, η ομορφιά της να τους εντυπωσιάσει σαν να τη βλέπουν για πρώτη φορά. Γιατί στις Πρέσπες κάθε φορά είναι σαν τη πρώτη φορά..

Φλώρινα - Πρέσπες β

Η φύση των Πρεσπών

Ο μεγάλος αριθμός ζώων και φυτών αναλογικά με το μέγεθος της περιοχής, καθιστούν την Πρέσπα ανάμεσα στις σημαντικότερες περιοχές στο κόσμο. Πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας είναι σπάνια και προστατεύονται απο τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η Πρέσπα έχει συμπεριληφθεί στις 10 σημαντικότερες περιοχές της ΜΕσογείου για την ιχθυοπανίδα της. Τα 7 απο τα 12 είδη ψαριών της περιοχής είναι ενδειμικά. Τα 22 είδη ερπετών απο την Πρέσπα αποτελούνται απο χερσαίες χελώνες και νεροχελώνες, σαύρες και φίδια.

Πάνω απο 45 είδη θηλαστικών ζουν στη Πρέσπα: νυχτερίδες, δασοποντικοί, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, ασβοί, αγριογούρουνα, αλεπούδες, αγριόγατοι και τα τέσσερα σπανιότερα χερσαία θηλαστικά στην Ευρώπη: Ο λύκος, η αρκούδα, η βίδρα και το αγριόγιδο. Η Κενταύρια της Πρέσπας είναι ένα χαρακτηριστικό ενδημικό φυτό της Πρέσπας.

Φλώρινα - Πρέσπες γ

Μέχρι σήμερα στη Πρέσπα έχουν καταγραφεί πάνω απο 200 είδη πουλιών, απο τα οποία 140 περίπου φωλιάζουν εδώ. Ανάμεσα τους, πολλά είδη είναι σπάνια και απειλούνται με εξαφάνιση. Ο Αργυροπελεκάνος και ο Ροδοπελεκάνος ταυτίζονται με την εικόνα της Πρέσπας. Η Λαγγόνα είναι το μικρότερο και σπανιότερο απο απο τα τρια είδη Κορμοράνων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ο Αργυροτσικνιάς είναι ο μεγαλύτερος απο τους 7 Ερωδιούς που απαντώνται στη Πρέσπα. Η Χαλκόκοτα είναι χαρακτηριστικό είδος των υγρών λιβαδιών που έκανε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Οι χήνες που φωλιάζουν στη Πρέσπα αποτελούν τον τελευταίο αναπαραγόμενο πληθυσμό στην Ελλάδα..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα της Πρέσπας μπορείτε να αναζητήσετε μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που βρίσκεται στον Άγιο Γερμανό.

Εγκατελειμμένα χωριά στις Πρέσπες

Υπάρχουν πλήθος τοποθεσιών που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στις Πρέσπες εκτός απο τις λίμνες, όπως εγκατελειμμένα χωριά, Εκκλησίες, ασκηταριά και μουσεία.

Τα ερείπια εγκατειλημμένων χωριών προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να περπατήσουν και να γνωρίσουν τις πιο άγνωστες και ήσυχες πτυχές της περιοχής των Πρεσπών αφού είναι κρυμμένα μέσα στα βουνά. Σχεδόν τίποτα δεν έχει παραμείνει απο τον οικισμό Λάτσιστα, στους λόφους πίσω απο τη Μικρολίμνη. Είναι μέρος ιδανικό για παρατήρηση πουλιών, καθώς αποτελεί υδροβιότοπο. Η Κρανιά βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά. Εκεί παραμένουν μερικά σπίτια. Πηγαίνοντας προς τα εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική θέα στη λίμνη. Η Σφήκα στο βουνό πάνω απο την Οξιά ήταν μεγάλο χωριό, όπως φαίνεται και απο το μέγεθος της εκκλησίας της απο την οποία παραμένει μια τοιχογραφία. Η εκκλησία είναι κρυμμένη μέσα στο δάσος και είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες που την ανακαλύπτουν, τόσο μακρία απο κατοικημένες περιοχές. Το πιο προσιτό είναι το χωριό Νασερή κοντά στη Πύλη. Το μόνο που έχει μείνει εκεί είναι ο τοίχος του παλιού σχολείουθ και τα θεμέλια κάποιων σπιτιών. Στο Αγκαθωτό μπορεί κανείς να δει τα ερείπια μιας μικρής εκκλησίας κρυμμένα πίσω απο βράχια και δέντρα.

Οι Εκκλησίες των Πρεσπών

Οι περισσότερες απο τις εκκλησίες, βασιλικές και μοναστήρια που βρίσκονται στις Πρέσπες είναι βυζαντινού και μετα-βυζαντινού ρυθμού. Αν και ορισμένες εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, μπορεί κανείς να θαυμάσει την εξωτερική τους αρχιτεκτονική. Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (977 - 1014 μ.Χ.) βρίσκεται στο νησί Άγιος Αχίλλειος στη μικρή Πρέσπα. Είναι ένα παράδειγμα της επιβίωσης του πρώιμου Χριστιανικού αρχιτεκτονικού ρυθμού κατά τη βυζαντινή περίοδο. Άξια επίσκεψης είναι και τα ερείπια της εκκλησίας των δώδεκα αποστόλων (11ος - 12ος αιώνας), η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (τέλη 15ου αιώνα), τα ερείπια μοναστηριού της Παναγίας Πορφύρας (μέσα 16ου αιώνα). Όλα βρίσκονται στο νησί του Αγίου Αχιλλείου. Επίσης θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε τα ερείπια του ναού του Αγ. Νικολάου στη Πύλη.

Στη Πρέσπα θα βρεί κανείς πολλές νωπογραφίες (frescoes) είτε μέσα σε εκκλησίες και ασκηταριά, είτε στα βράχια κοντά στα ασκηταριά. Αυτά τα τελευταία μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς κάνοντας βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα ξεκινώντας απο το χωριό Ψαράδες. Το ασκηταριό της Παναγίας της Ελεούσας (Αρχές 15ου αιώνα) είναι το μεγαλύτερο απο τα ασκηταριά το οποίο φιλοξενούσε το μεγαλύτερο αριθμό μοναχών. Οι νωπογραφίες στο εσωτερικό του αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζωγραφικής που παράχθηκε σε αυτή τη γωνιά της Μεγάλης Πρέσπας. Το ασκηταριό της Μεταμορφώσεως (13ος αιώνας) βρίσκεται προστατευμένο απο τα βράχια και μπορεί κανείς να το δει ξεκινώντας με βάρκα απο τους Ψαράδες για το ασκηταριό της Παναγίας της Ελεούσας. Περνώντας απο ένα μικρό κομμάτι ακτής με κολπίσκο φτάνει κανείς στο ασκηταριό της Μεταμορφώσεως. Τέλος υπάρχει και το ασκηταρίο της Μικρής Αναλήψεως (15ος αιώνας). Το δεύτερο ασκηταρίο που συναντάει κανείς μετά τις νωπογραφίες πάνω στα βράχια είναι αυτό της Μικρής Αναλήψεως. Βρίσκεται ψηλά σε μια μικρή κοιλότητα μέσα στα βράχια και είναι δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς

Φλώρινα - Πρέσπες δ

Αλλα μέρη προς επίσκεψη στις Πρέσπες

Όποιος έρθει στις Πρέσπες για περιήγηση, αξίζει να επισκεφθεί δυο ακόμα μέρη. Το Μουσείο απολιθωμάτων και νομισμάτων στο Βροντερό και την Έκθεση παλαιών αντικειμένων και εργαλείων της Πρέσπας στο Πλατύ. Για να πάει κανείς στο Μουσείο απολιθωμάτων και νομισματων μπορεί να ρωτήσει στη ταβέρνα του χωριού. Το μουσείο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2005 απο τον κύριο Ιωάννη Νόνα, ο οποίος έχει μεγάλη συλλογή ζωικών και φυτικών απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω απο το χωριό. Εκεί θα βρεί κανείς και μια συλλογή γραμματοσήμων και παλιών νομισμάτων. Η έκθεση παλαιών αντικειμένων και εργαλείων βρίσκεται στο ξενοδοχείο Πλατυθέα στο χωριό Πλατύ. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου έχει συλλέξει παλιά αντικείμενα απο την περιοχή. Εκεί θα βρει κανείς αντικείμενα απο τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Τα μαγικά μονοπάτια των Πρεσπών

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την ομορφιά των Πρεσπών είναι να περπατήσετε στα μονοπάτια μέσα και γύρω απο τα χωριά. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετικού μήκους και βαθμού δυσκολίας. Εδώ περιγράφουμε δυο απο τα πιο γνωστά.

Μονοπάτι Πύλη - δασερή
Το μονοπάτι αυτό εκτείνεται απο το χωριό Πύλη μέχρι το εγκαταλειμμένο χωριό δασερή στην ακτή της Μικρής Πρέσπας. Η καλύτερη θέα είναι μόλις φτάσει κανείς στη δασερή. Απο εκεί θα έχει πανοραμική θέα και των δυο νησιών και, αν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορεί να δει όλα τα χωριά απο τη Μικρολίμνη (δεξιά) έως τον Αγ. Γερμανό (αριστερά, πανω στο βουνό). Για να προσεγγίσει κανείς το μονοπάτι μπορεί να πάει με αυτοκίνητο έως τη Πύλη και απο εκεί (όπως έρχεσαι απο τον Αγ. Αχίλλειο), στρίβει αριστερά απο το κεντρικό δρόμο που περνάει μέσα απο τη Πύλη. Εκεί μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητο και να συνεχίσει στο μονοπάτι με τα πόδια. Το μονοπάτι περνάει αρχικά απο ένα χωράφι με φασόλια και μετά κατά μήκος του λόφου κοντά στην ακτή. Ο περίπατος διαρκεί περίπου μια ώρα. Φτάνοντας στην δασερή φαίνονται τέσσερα κατεστραμμένα κτίρια (αυτό που βρίσκεται πιο ψηλά στα δεξιά ήταν το σχολείο του χωριού). Απο εκεί το μονοπάτι συνεχίζει λίγο ακόμα..

Μονοπάτι Μικρολίμνη - Κρανιά
Το μονοπάτι αυτό ξεκινά απο το χωριό Μικρολίμνη και φτάνει στο εγκατελειμμένο χωριό Κρανιά. Έχει μια πολύ όμορφη θέα της Μικρής Πρέσπας λίγο πιο πάνω απο την ακτή. Μπορεί να πάει κανείς με αυτοκίνητο μέχρι τη Μικρολίμνη και μετά με τα πόδια να συνεχίσει μέχρι τους πρόποδες του βουνού στο δυτικό κομμάτι του χωριού. Το μονοπάτι θα το βρεί αφού περάσει απο ένα μικρό λατομείο. Το έδαφος είναι πολύ βραχώδες και σε μερικά σημεία το μονοπάτι γίνεται πολύ στενό. Είναι αρκετά μακρύ και όχι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει δοκιμής! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσει κανείς την ακτή. Στα μισά του δρόμου θα βρει μια μικρή κοιλάδα κατάλληλη για ξεκούραση όπου υπάρχουν και πολλές φωλιές πουλιών. Η επιστροφή γίνεται απο τον ίδιο δρόμο.

Για περισσότερα μονοπάτια και πληροφορίες σχετικά με αυτά μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο γραφείο του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών στον Αγ.Γερμανό.

Φλώρινα - Πρέσπες ε

Τα εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα των Πρεσπών

Το πέτρινο μανιτάρι
Βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια έξω απο τον Αγ.Γερμανό στο δρόμο δίπλα στο ποτάμι στα δεξιά, απο το σημείο εκείνο υπάρχει και πανοραμική θέα του χωριού. Είναι δύο πέτρες που σχηματίζουν ένα μανιτάρι.

Το δέντρο πάνω στο βράχο
Βρίσκεται στο δρόμο προς τη δασερή στο πρώτο κομμάτι του μονοπατιού στα αριστερά, ξεκινώντας απο την Πύλη και πριν φτάσει κανείς στο πύργο παρατήρησης πουλιών. Πρόκειται για ένα αναρριχητικό φυτό που έχει φυτρώσει πίσω απο έναν βράχο, ο οποίος μοιάζει με απολιθωμένο κορμό..

Το οριζόντιο δέντρο
Βρίσκεται στα μισά του μονοπατιού μεταξύ Λαιμού και Αγίου Γερμανού. Το μονοπάτι πηγαίνει κατά μήκος του πρόποδα του λόφου στο βόρειο κομμάτι του ποταμού. Πρόκειται για ένα δέντρο που αναπτύχθηκε τελείως οριζόντια στον πρόποδα του λόφου κοντά στο ποτάμι! Ο κορμός είναι οριζόντιος και τα κλαδιά τελείως κάθετα!Επιστροφή στη κορυφή >>> Είδες το ηχώ-δημοψήφισμα;;;
Εργαλεία Ιστοσελίδας...


Το ήξερες ότι αν είσαι συνδρομητής στην έντυπη εφημερίδα μας είσαι εντελώς δωρεάν και στην ηλεκτρονική;

Γίνε συνδρομητήςΓίνε συνδρομητής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (μόνο 2€/μήνα!) - Περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση σε μορφή pdf + μια σειρά από υπηρεσίες έξυπνης & άμεσης ενημέρωσης:


ΠΑΚΕΤΟ 1
Ετήσια Συνδρομή
24 20 €/έτος


ΠΑΚΕΤΟ 2
Συνδρομή 2 ετών
48 35 €/διετία!


ΠΑΚΕΤΟ 3
Μηνιαία Συνδρομή
2 €/μήνα

Το ήξερες ότι η συνδρομή στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι η μισή από την έντυπη έκδοση;
Ασφαλής πληρωμή συνδρομής στην εφημερίδα μας μέσω Paypal

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές είναι για κατόχους λογαριασμού Paypal. Αν δεν έχεις καλύτερα να ανοίξεις έναν (είναι δωρεάν!) για την ασφάλεια σου και για να κάνεις αγορές online... Στα ΠΑΚΕΤΑ 1 ↦ 2 γίνεται έκπτωση 4€ και 13€ αντίστοιχα! Αν δεν έχεις λογαριασμό Paypal και επιθυμείς να γίνεις συνδρομητής είτε της ηλεκτρονικής είτε της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, επικοινώνησε μαζί μας.-

Περισσότερα για το πως να εγγραφείς στην Ηλεκτρονική ΗΧΏ


Προγράμματα έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης από την εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ειδήσεις από Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα - Αμύνταιο - Πρέσπες

Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες - Οδικός Χάρτης
διαφημιστικές επιλογές εφημερίδα ηχώ φλώρινας ηχω ηχω διαφημίσου στην  εφημερίδα ηχώ φλώρινας


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: